Categorii
Expoziția de articole

Coronavirus: „Natura ne transmite un mesaj”, spune Directorul de Mediu al Națiunilor Unite (UN)

Sursa: theguardian.com

Text scris de Damian Carrington, environment editor

Distrugerea vieții sălbatice și criza climatică dăunează grav umanității, iar Covid-19 reprezintă un „semnal de alarmă evident”, spun experții. 

Potrivit directoarei de mediu a Națiunilor Unite, Inger Andersen, prin această pandemie de coronavirus, precum și prin criza climatică curentă, natura ne transmite un mesaj. 

Andersen spune că umanitatea punea prea multă presiune pe natură, acest lucru având consecințe distructive, și, totodată, ne avertizează că a nu avea grijă de planetă înseamnă a nu avea grijă de noi înșine. 

Oameni de știință cu experiență au mai declarat că răspândirea Covid-19 a fost „un semnal clar de alarmă”, având în vedere că existau mult mai multe boli mortale în natură și că civilizația de astăzi „se juca cu focul”. Au declarat că, aproape în fiecare caz, comportamentul omului a fost cel care a răspândit bolile asupra omenirii. 

Experții spun că pentru a împiedica apariția altor focare trebuie să oprim atât încălzirea globală, cât și distrugerea, în scopuri agricole, de minerit sau pentru locuire, a habitatelor naturale, având în vedere că ambele pun viața sălbatică în contact cu omul. 

De asemenea, aceștia au cerut autorităților să interzică definitiv piețele cu animale vii – pe care le-au numit „rețeta ideală” pentru boală – și să oprească comerțul ilegal cu animale la nivel global. 

Andersen, director executiv al Programului de Mediu al Națiunilor Unite, a declarat că este prioritar să-i protejăm pe oameni de coronavirus și să împiedicăm răspândirea lui. „Pe termen lung însă, este nevoie să abordăm problema pierderii habitatelor și a biodiversității”, a mai adăugat Andersen.  

„Până acum, nu au existat niciodată atât de multe ocazii pentru ca patogenii să se transmită de la animalele sălbatice și domestice la oameni”, a declarat ea pentru publicația The Guardian, explicând faptul că 75% dintre bolile infecțioase care apar provin de la speciile care trăiesc în sălbăticie

„Intruziunea noastră constantă în ariile sălbatice ne-a adus periculos de aproape de animalele și de plantele care poartă boli ce se pot transmite și la oameni.”

Andersen a menționat și alte evenimente cu impact asupra mediului, cum ar fi incendiile din Australia, recordurile de temperaturi ridicate, precum și cea mai gravă invazie de lăcuste din Kenya în ultimii 70 de ani. „Cu toate aceste evenimente, este mai clar ca oricând că natura ne transmite un mesaj”, a mai declarat Anderson. 

„Se pune prea multă presiune în același timp, din prea multe direcții, asupra naturii, și ceva trebuie să cedeze la un moment dat”, a mai adăugat ea. „Suntem interconectați cu natura la nivel intim, fie că ne place, fie că nu. Dacă nu avem grijă de natură, nu putem să avem grijă de noi înșine. În timp ce ne îndreptăm cu repeziciune către o populație de 10 miliarde de oameni pe această planetă, este nevoie să mergem spre acest viitor împreună cu natura, în calitate de cel mai puternic aliat pe care-l avem.

Un urangutan caută să se ferească din calea unui buldozer în timp ce oamenii care defrișează zona doboară baza unui copac în zona Ketapang, West Borneo. Sursă fotografie: International Animal Rescue 

Răspândirea bolilor umane infecțioase este în continuă creștere, în ultimii ani confruntându-ne cu Ebola, gripa aviară, Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), febra din Rift Valley, sindromul respirator acut sever (SARS), virusul West Nile și virusul Zika, toate acestea transmițându-se de la animale la oameni. 

„Apariția și răspândirea Covid-19 nu doar că ar fi putut fi anticipată, ci chiar a fost prevăzută [în sensul că] s-a anticipat că va mai exista încă o izbucnire virală dinspre speciile sălbatice, lucru care va reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică”

profesorul universitar Andrew Cunningham, membru al Societății Zoologice din Londra.

Un studiu din 2007 despre răspândirea SARS din anii 2002 – 2003 a tras concluzia: prezența la liliecii cu potcoavă a unei rezerve mari de virusuri precum SARS – CoV, cumulat cu obiceiurile de a mânca mamifere exotice în Sudul Chinei reprezintă o bombă cu ceas. Cunningham a mai declarat că alte boli de la specii sălbatice au o rată de mortalitate la oameni mult mai mare, cum ar fi 50% pentru Ebola și 60-75% pentru virusul Nipah, transmis de lilieci în Sudul Asiei. „Deși s-ar putea să nu ni se pară așa pe moment, am fost puțin norocoși cu [Covid-19]”, a mai spus acesta. „Deci chiar cred că ar trebui să luăm izbucnirea acestui virus ca pe un semnal clar de alarmă. E un joc de noroc.”

„Apariția virusului este aproape întotdeauna cauzată de comportamentul uman și vor exista și altele în viitor dacă nu facem o schimbare”

Andrew Cunningham

Faptul că în piețe se sacrifică animale sălbatice este de departe cel mai evident exemplu, a mai spus acesta. Datele arată că virusul Covid-19 a izbucnit într-o piață din China.

„Animalele sunt transportate pe distanțe lungi, înghesuite împreună în cuști. Sunt stresate și imunodeprimate și astfel elimină orice patogeni au în interior”, a mai spus el. „Faptul că oamenii sunt în număr foarte mare în piețe și intră în contact cu secrețiile produse de aceste animale generează combinația ideală pentru izbucnire [a bolii]. Dacă voiai să faci un scenariu pentru a maximiza șansele de [transmitere], nici că pot să mă gândesc la o cale mai bună decât aceasta.”

Andrew Cunningham
Animale sălbatice vândute la piața de pește din Huanan din Wuhan, China, corelată cu primele cazuri ale pandemiei de coronavirus. Sursa fotografiei: SAM小K/Weibo.

China a interzis astfel de piețe, însă Cunningham a declarat că această măsură trebuie să fie permanentă. „Cu toate acestea, o astfel de măsură trebuie luată la nivel global. Mai sunt astfel de piețe în mare parte din Africa Subsahariană și, de asemenea, în multe alte țări asiatice. „Ușurința cu care se poate călători în zilele moderne crește pericolele”, a spus el, adăugând: „În zilele noastre poți să te afli azi în mijlocul pădurilor tropicale din Africa și apoi mâine în centrul Londrei.”

Aaron Bernstein, de la Facultatea de Sănătate Publică de la Harvard, SUA, a spus că distrugerea habitatelor naturale aduce viața sălbatică foarte aproape de oameni, iar schimbările climatice au constrâns de asemenea animalele să se mute. „Acest lucru creează o oportunitate pentru acești patogeni să caute gazde noi.”

„Am avut SARS, MERS, Covid-19, HIV. Este nevoie să vedem ceea ce încearcă natura să ne spună. Trebuie să recunoaștem faptul că ne jucăm cu focul”, a spus el. „Separarea politicilor de sănătate de cele de mediu este o iluzie periculoasă. Sănătatea noastră cu totul depinde de climat și de celelalte organisme cu care împărțim planeta.”

Aaron Bernstein

Comerțul ilegal de miliarde de dolari cu specii sălbatice este o altă parte a problemei, a spus John Scanlon, fostul secretar general al Convenției privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție.

Mii de pangolini înghețați aruncați într-o groapă înainte să fie arși în Indonezia, după ce poliția a făcut o razie care viza comerțul cu pangolini. Sursa fotografiei: Paul Hilton/WCS. 

„Țările care importă ar trebui să creeze un context legal nou, însoțit de sancțiuni penale, ca importatorii de specii sălbatice să demonstreze faptul că au fost obținute legal conform legilor naționale ale țării de proveniență” a spus el. „Dacă reușim să combinăm măsurile severe împotriva crimei organizate transnaționale care vizează animalele sălbatice cu crearea de noi oportunități pentru comunitățile locale, atunci vom vedea cum biodiversitatea, ecosistemele și comunitățile vor înflori.”

John Scanlon

Criza generată de Covid-19 ar putea crea oportunitatea de schimbare, dar Cunningham nu este convins că va fi implementată: „Am crezut că lucrurile se vor schimba după SARS, care a fost o alarmă imensă – era cel mai mare impact economic adus de o boală până la acea dată”, a declarat acesta.

„Toată lumea era preocupată de asta. Dar a trecut, datorită măsurilor noastre de control. Apoi toată lumea a răsuflat ușurată și lucrurile au revenit la normal. Nu mai putem reveni la același normal.”

John Scanlon

Acest articol a fost tradus de Mihaela Alexandrescu. Sursa: theguardian.comarticolul original a fost publicat pe 25.03.2020 și revizuit pe 27.03.2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *