Categorii
Expoziția de articole

UE își îndreaptă privirea spre o recuperare verde după coronavirus

Sursa: weforum.com

Text scris de: Gabriela Baczynska

Reconstrucția unui viitor mai verde. Imagine: REUTERS/Pascal Rossignol – RC2JCF9MLIJJ
  • Liderii europeni au solicitat investiții verzi pentru repornirea creșterii economiei după pandemia de coronavirus.
  • Un grup de 180 de factori de decizie politică, lideri de companii, sindicate, grupuri de campanie și think-tankuri au cerut imperativ adoptarea unor măsuri stimulative verzi.
  • UE se îndreaptă spre o recesiune abruptă din cauza pandemiei, dar este divizată în ceea ce privește finanțarea pentru redresarea economică.
  • Liderii UE urmează să se întâlnească în săptămâna următoare pentru a discuta acest plan de redresare, care trebuie să promoveze biodiversitatea și reconstrucția unor economii mai puternice.

Politicieni europeni, companii, legiuitori și activiști au cerut marți investiții verzi pentru repornirea creșterii economice după pandemia de coronavirus, susținând că lupta împotriva schimbărilor climatice și promovarea biodiversității ar reconstrui economii mai puternice.

Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, vizitează un stand cu alimente bio în cadrul turneului de deschidere al târgului internațional de agricultură și produse alimentare din Săptămâna Verde Internațională (Internationale Gruene Woche) din Berlin, Germania, 18 ianuarie 2019.
Imagine: REUTERS/Fabrizio Bensch

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o recesiune abruptă din cauza pandemiei, dar este divizată în ceea ce privește finanțarea pentru redresarea economică, cu un sud slăbit care promovează adoptarea de datorii comune împotriva opoziției unui nord conservator din punct de vedere fiscal.

Având în vedere faptul că liderii UE urmează să se întâlnească săptămâna următoare pentru a discuta acest plan de redresare, un grup de 180 de factori de decizie politică, lideri de companii, sindicate, grupuri de campanie și think-tankuri le-au cerut imperativ adoptarea unor măsuri stimulative pentru mediu.

„După criză va veni momentul pentru reconstrucție”, au spus aceștia într-o scrisoare.

„Tranziția spre o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, protejarea biodiversității și transformarea sistemelor de agro-alimentație au potențial de a genera locuri de muncă, creștere… și de a contribui la clădirea unor societăți mai elastice.”

Semnatarii au inclus ministere din 10 țări, din Italia până în Luxemburg, 79 de legiuitori UE și directori executivi precum Jean-Paul Agon de la L’Oreal (OREP.PA), Jesper Brodin de la IKEA și Emmanuel Faber de la Danone (DANO.PA).

Numind efectele pandemiei de coronavirus un șoc mai rău decât criza financiară din 2008, semnatarii au declarat că măsurile de salvare ar trebui să avanseze pachetul de politici Green Deal al UE, unul care urmărește să aducă blocul comunitar la zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050.

Solicitările pentru o recuperare verde a UE au crescut în ultimele zile, după ce miniștrii de finanțe europeni au agreat joi susținerea economiilor țărilor grav afectate de coronavirus, dar au lăsat deschisă întrebarea despre cum se va derula finanțarea redresării blocului comunitar.

Zece țări UE, cărora în weekend li s-au alăturat Germania, Franța și Grecia, au semnat o scrisoare deschisă separată solicitând imperativ Uniunii Europene să dea garanții că pachetul de redresare susține Green Deal.

Polonia și Cehia sunt printre țările care solicită UE să relaxeze politicile legate de climă în contextul pandemiei.

O parte dintre administratorii de bunuri somează și ei guvernele să elaboreze pachete de redresare economică care să accelereze o tranziție către scăderea utilizării cărbunelui.

„Investitorii devin cu siguranță mai curajoși în intenția de a muta discuția reconstrucției post-COVID spre sustenabilitate și elasticitate mai largă”, a spus Michael Hugman, manager de portofolii la firma de administrare NinetyOne din Londra.

Pascal Canfin, un legiuitor liberal francez care a inițiat scrisoarea de marți, a declarat: „Criza de COVID-19 nu a făcut să dispară criza de mediu… Dacă relansăm economiile în direcția greșită, ne vom lovi de zidul crizei de mediu.”

Acest articol a fost tradus de Traian Stanciu. Sursa: WeForum.com – articolul original a fost publicat pe 17.04.2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *