Sursa: NPR.org
Text de Lauren Sommer
Negocierile internaționale privind schimbările climatice, programate pentru sfârșitul acestui an, sunt amânate din cauza pandemiei de Coronavirus aflate în desfășurare. Oficialii Națiunilor Unite anunță că o conferință nu va mai fi posibilă, întârziind ceea ce mulți au sperat că va deveni un ambițios acord între națiuni cu privire la problemele climatice.
Multe state ar fi trebuit să lanseze noi angajamente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul conferinței, cunoscută sub numele de COP26. Aceasta fusese programată pentru luna noiembrie și urma să aibă loc la Glasgow, Scoția. Oficialii spun că vor alege o nouă perioadă în 2021.
Unii activiști în domeniul climei au susținut că negocierile ar trebui să fie susținute în continuare, indiferent de situația pandemiei globale, având în vedere intervalul de timp foarte scurt pe care îl au la dispoziție națiunile pentru a acționa în direcția reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Oamenii de știință avertizează că pentru a menține încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius, este nevoie de o reducere masivă a emisiilor de carbon până în 2030, evitând astfel unele dintre cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Însă restricțiile privind călătoriile și recomandările în ceea ce privește distanțarea socială au făcut ca negocierile și pregătirile pentru întâlnirile programate în această vară să fie din ce în ce mai improbabile.
„Este foarte probabil ca această situație de urgență în domeniul sănătății publice să împingă persoanele deja vulnerabile la pericolele aduse de schimbările climatice într-un pericol și mai mare”
„Răspunsul la pandemia de COVID-19 arată că națiunile lumii se pot reuni pentru a face față provocărilor globale și că peisajul politic se poate schimba rapid atunci când există suficientă voință politică.”
Alden Meyer, director de strategie și politici în cadrul Uniunii Oamenilor de Știință Îngrijorați (UCS – Union of Concerned Scientists).
Faptul că în majoritatea țărilor lumii s-a luat decizia ca majoritatea locuitorilor să rămână izolați la domiciliu a provocat o scădere temporară a emisiilor de carbon. Însă este de așteptat ca acestea să ajungă înapoi la valorile dinainte de pandemie odată cu recuperarea activităților industriale. Oficialii ONU solicită țărilor să se asigure că pachetele lor de stimulare economică nu vor funcționa împotriva unui acord climatic.
„Aceasta este o șansă pentru ca națiunile lumii să se recupereze mai bine, pentru a-i include și pe cei mai vulnerabili în aceste planuri. Este o șansă de a modela economia secolului XXI într-un mod mai curat, mai verde, mai sănătos, mai corect, mai sigur și mai flexibil.”
Patricia Espinosa, secretar executiv al agenției ONU pentru schimbările climatice.
Acest articol a fost tradus de Maria Sitescu. Sursa: NPR.org – articolul original a fost publicat pe 02.04.2020