Categorii
Expoziția de articole

Vremuri dificile pentru protestatarii împotriva schimbărilor climatice, în timpul pandemiei corona

Sursa: dw.com

Text de Tim Schauenberg și Chetna Krishna

În timp ce multe țări din întreaga lume au declarat stare de urgență, protestatarii împotriva schimbărilor climatice, precum Fridays for Future, se concentrează pe folosirea internetului în locul străzii. Dar va fi suficientă această schimbare pentru a menține avântul mișcării?

Din 2018, de când a început mișcarea climatică a tinerilor „Fridays for Future”, studenții au ieșit în fiecare vineri în stradă pentru a milita pentru un viitor mai verde. Acum, în vremurile virusului COVID-19, astfel de demonstrații au încetat.

„Nu ne putem gândi să protestăm pe străzi în acest moment”

„Știm că suntem într-o criză, la fel ca sistemele de sănătate din Europa. Nu vrem ca oamenii să moară, de aceea rămânem acasă.”

activista în vârstă de 16 ani Ariadne Papatheodorou, din Atena

Acest lucru este în acord și cu apelurile activistei Greta Thunberg de a acționa în mod responsabil. Pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit în întreaga lume, ea a îndemnat militanții să evite mitingurile în masă și i-a invitat să participe la „greve digitale”.

Sub hashtagul #ClimateStrikeOnline, participanții sunt încurajați să posteze fotografii, videoclipuri și mesaje pentru reforme care să limiteze încălzirea globală la mai puțin de 1,5 grade până la sfârșitul acestui secol.

„O pandemie globală nu înseamnă că criza climatică va înceta, așa că trebuie să continuăm să facem grevă pentru a menține presiunea”

Dylan Hamilton, un activist în vârstă de 15 ani al grupului Fridays for Future din Scoția.

Mișcarea a lansat recent un cont de Twitter numit Fridays for Future Digital pentru a-și continua protestele de mediu prin transmiterea de mesaje din întreaga lume și a lansat un comunicat de presă pentru a menține presiunea asupra industriei combustibililor fosili și a altor poluanți.

Puțini protestatari digitali până acum

Însă până în acest moment, protestul digital nu este în niciun fel comparabil cu demonstrațiile din viața reală. Potrivit Fridays for Future Digital, doar 1.200 de persoane au participat până acum la efortul online.

Activista Greta Thunberg le-a cerut protestatarilor să protesteze de acasă

Unul dintre aceștia este Lance Lau, care are 10 ani și locuiește în Hong Kong, care a protestat singur în grădina unui vecin. 

„În ciuda protestelor din Hong Kong și a represiunii poliției de anul trecut și de acum, în ciuda izbucnirii virusului corona, protestez.”

Lance Lau

Lance nu este străin de protestele în izolare. În urma a ceea ce el descrie ca fiind o mișcare climatică aproape inexistentă în Hong Kong și în ciuda represiunii violente a manifestanților, acesta spune că a protestat singur timp de 27 de săptămâni.

Acțiuni climatice care luptă pentru atenție

Fridays for Future India a sperat să poată continua demonstrațiile climatice, chiar și după ce Europa și SUA au început să se închidă, a declarat Ashiq Rahman, de la filiala indiană a mișcării. Dar, între timp, India a impus, la rândul ei, carantină.

„Faptul că oamenii deviază de la criza climatică la criza corona este o problemă”, a spus Rahman, adăugând că lumea se confruntă cu „o criză pe termen lung” cauzată de încălzirea globală.

El consideră că acțiunile climatice ar trebui să rămână în centrul atenției, chiar și în timpul crizei corona.

Protestând pentru mediu, Lance, 10 ani

Într-o altă încercare de a-și menține avântul, Fridays for Future a anunțat și planurile de a organiza seminare web și runde de discuții cu oameni de știință, jurnaliști, activiști și alți experți internaționali de nivel înalt.

Acțiuni împotriva schimbărilor climatice în criză

În ciuda tuturor acestor lucruri, protestele online nu „se vor apropia de nivelul de atenție al protestelor stradale de anul trecut”, a declarat Dieter Rucht, profesor de sociologie și membru al consiliului din cadrul Institutului pentru Studii ale Mișcărilor Sociale. El susține că Fridays for Future va întâmpina dificultăți să mobilizeze oamenii într-un moment în care alte probleme au prioritate față de salvarea climei.

Deși Rucht spune că „Fridays for Future nu este o mișcare moartă”, el consideră că aceasta „se va micșora la minimum”, în condițiile unor rezultate care începuseră să scadă chiar înainte de izbucnirea pandemiei.

Una dintre cererile-cheie ale activiștilor se referă la scăderea emisiilor. Având în vedere că acest lucru deja se întâmplă datorită economiilor naționale care aproape se opresc de tot, Rucht spune că „argumentul dispare la propriu”.

Regândirea viitorului nostru?

Însă Andreas von Bubnoff, profesor de comunicare științifică internațională la Universitatea de Științe Aplicate din Rhine-Waal, Germania, consideră că pandemia poate fi un moment critic pentru criza climatică.

„Pandemia ne-ar putea aduce o imagine mai clară despre cât de bine ar putea merge lucrurile”, a spus el, amintind o recentă călătorie în capitala Cambodgiei, Phnom Penh. „Oamenii mi-au spus cât de mult apreciază calitatea îmbunătățită a aerului și traficul scăzut, care au fost rezultatul pandemiei. Cred că astfel de experiențe ar putea să le arate multora cât de repede am putea îmbunătăți clima, dacă ne-am pune mințile la un loc pentru a lua măsuri – ceea ce cred că este, în sine, un mesaj de speranță.”

El spune că, în unele locuri, pandemia îi face pe oameni să-și schimbe modul de a munci.

„Acest lucru ne obligă să punem la îndoială ideea germană de modă veche, dar încă răspândită, de a te prezenta la birou pentru muncă – lucru care dăunează climatului, deoarece are ca rezultat un trafic intens.”

Andreas von Bubnoff

Nu este încă foarte clar în acest moment dacă aceste schimbări vor fi din ce în ce mai prezente, dar pentru unii protestatari tineri, carantina actuală reprezintă și o modalitate de a face lucrurile altfel. 

„Astăzi, noi, tinerii, salvăm persoanele în vârstă prin faptul că nu ieșim la protest”, a spus activista greacă pentru climă Ariadne Papatheodorou. „Mâine, vârstnicii trebuie să-mi salveze generația, ieșind împreună cu noi pe stradă.”

Grevă școlară pentru climă

Această imagine, iconică deja, a Gretei Thunberg ținând o pancartă pe care scrie „Grevă școlară pentru climă” a fost făcută în fața Parlamentului Suedez, într-o zi de vineri, noiembrie 2018. Erau doar 15 participanți în acel moment, însă Thunberg și acțiunea ei au dus de atunci la apariția „Fridays for Future”, o mișcare globală împotriva crizei climatice, care a atras milioane de tineri din întreaga lume.

MeToo, a spus Mama Terra

Acest slogan, văzut la Berlin la un miting împotriva folosirii cărbunelui în 2017, leagă hashtagul #MeToo, care reprezintă hărțuirea sexuală și abuzul asupra femeilor, cu abuzul Mamei Terra și al mediului înconjurător. Sloganul a fost creat de activiști adunați în Capitala Germaniei pentru a solicita închiderea centralelor electrice alimentate cu cărbune, combustibil fosil care provoacă cele mai mari schimbări climatice din lume.

Nu putem mânca bani

Activiștii crizei climatice au blocat traficul în cartierul financiar londonez în timpul protestelor împotriva schimbărilor climatice, prin campania Extinction Rebellion din aprilie 2019. Pe lângă toate pancartele care reiterează situația de urgență climatică, „Nu putem mânca bani” a devenit un slogan popular pentru Extinction Rebellion, care leagă capitalismul nelimitat de schimbările climatice.

Ardeți frontierele, nu cărbunele

În octombrie 2019, activiștii au protestat împotriva minei de cărbune deschise la Hambach, în regiunea germană Rhineland, unde mineritul de cărbune amenință o pădure virgină. În ciuda faptului că Berlinul a fost de acord să elimine folosirea cărbunelui până în 2038, această pancartă de protest a legat mesajul principal anti-cărbune de un sens politic, social și economic mai larg.

Dacă nu vă purtați ca niște adulți, o vom face noi

După ce școlarii au început să iasă în stradă pentru a lupta împotriva crizei climatice din întreaga lume, o gamă din ce în ce mai mare de sloganuri au condimentat demonstrațiile. La protestul „Fridays for Future” din 15 martie 2019 din Hong Kong, un elev (la dreapta în fotografie) a rezumat modul în care iresponsabilitatea generațiilor mai în vârstă i-a obligat să ia măsuri.

Negarea nu este o politică

Studenții din Cape Town, Africa de Sud, au participat, de asemenea, la protestul mondial din 15 martie 2019 – unul dintre cele aproximativ 200 din întreaga lume – ca parte a unei greve a studenților la nivel mondial împotriva inacțiunii guvernelor în cazul schimbărilor climatice. Pe lângă faptul că au avut pancarte împotriva negării schimbărilor climatice, studenții au scandat sloganuri precum „Nu mai negați! Pământul nostru moare”.

Viitorul nostru este în mâinile tale

În momentul în care 25.000 de oameni s-au adunat un miting din Berlin la începutul acestui an, străzile au fost inundate de greviști școlari care fluturau pancarte și care și-au purtat la propriu mesajele. Acești militanți și-au lipit pe frunți stickere cu mesajul „Avertisment de încălzire” (n.tr.: joc de cuvinte pornind de la Warning Warming) și și-au scris pe palme mesajul „Viitorul nostru în mâinile tale”.

Există Co[2]nsecințe

În momentul în care protestele „Fridays for Future” au ajuns la Aachen, lângă granița germano-belgiană, la sfârșitul lunii iunie, o pancartă a evidențiat repercusiunile inevitabile ale arderii dioxidului de carbon, într-un moment în care nivelurile de carbon din atmosferă au atins cel mai înalt punct al istoriei umane înregistrate.

Nu există planeta B

Acest slogan popular pentru activiștii împotriva schimbărilor climatice a fost popularizat și de fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, care a declarat la un summit climatic din 2014, la New York, că „Nu există un plan B pentru că nu avem planeta B”. Sloganul este, de asemenea, titlul unei cărți din 2019 a lui Mike Berners-Lee, care ilustrează modul în care umanitatea poate „prospera pe această – singura noastră – planetă”.

Mărșăluiește acum sau înoată mai târziu

Fondatoarea grevelor școlare pentru mediu, Greta Thunberg, s-a alăturat unei demonstrații la Hamburg, pe 1 martie 2019, la doar câteva săptămâni după ce le-a spus liderilor de afaceri și politici de la Forumul Economic Mondial de la Davos: „Vreau să vă panicați. Vreau să simțiți frica pe care o simt în fiecare zi și apoi vreau să acționați.” Acest slogan, folosit la mitingul de la Hamburg, întruchipează apelurile mișcării pentru acțiune urgentă.

Acest articol a fost tradus de Adriana Lungu. Sursa: dw.comarticolul original a fost publicat pe 02.04.2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *