Categorii
Expoziția de articole

Închiderea Parisului, cauzată de COVID-19, are un impact major asupra poluării aerului

Sursa: news.yahoo.com

Paris (AFP) – Ordinul dat de statul francez pentru ca cetățenii să stea acasă în încercarea de a încetini răspândirea infectărilor cu Coronavirus a produs un declin în ceea ce privește nivelul poluării aerului. Conform unui raport al agenției de monitorizare a calității aerului din Paris, a fost înregistrată o scădere a poluării cuprinsă între 20 și 30 de procente. 

Din 17 Martie, când s-a luat decizia de a pune orașul sub carantină, numărul mașinilor și al camioanelor a scăzut considerabil. Totodată această hotărâre a redus masiv și numărul de zboruri de pe cele două aeroporturi din capitala franceză.   

Raportul făcut de Airparif arată faptul că în doar două zile de la începerea autoizolării s-a înregistrat „o îmbunătățire a calității aerului din metropola pariziană cu 20-30 de procente, după ce emisiile de oxid de azot au scăzut cu mai mult de 60 de procente”.

Arterele principale au înregistrat cele mai mari îmbunătățiri. Acolo nivelul de poluare a scăzut ajungând la nivelul ce se înregistra în mod normal doar în parcurile orașului.

„Această scădere a nivelului de poluare a aerului a fost însoțită și de o scădere a dioxidului de carbon, un gaz cu efect de seră, subliniind legăturile dintre aceste două probleme, dar și beneficiile comune pentru climă aduse de orice îmbunătățire a calității aerului.”

menționează Airparif

A fost observat însă faptul că izolarea nu a dus și la scăderi semnificative ale așa-numitelor particule PM2,5 și PM10. Acestea sunt cele mai mici și cele mai dăunătoare particule poluante ale aerului, ele putând pătrunde adânc în plămâni și chiar și în fluxul sanguin. 

Agenția de monitorizare a transmis și faptul că, din cauza vremii friguroase din această perioadă, încălzirea locuințelor a crescut, iar acest lucru, combinat cu activitățile agricole continue desfășurate în zonele limitrofe, reprezintă alți factori ce au determinat ca nivelul particulelor să nu scadă foarte mult.

„Datorită scăderilor masive ale traficului din oraș, nivelul particulelor nu a crescut în mod alarmant, ceea ce probabil s-ar fi întâmplat în condiții normale”  

a mai relatat Airparif

Acest articol a fost tradus de Maria Sitescu. Sursa: news.yahoo.com – articolul original a fost publicat pe 25.03.2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *