Categorii
Expoziția de articole

De ce răspândirea coronavirus este o veste proastă pentru schimbările climatice

Sursa: technologyreview.com

Va epuiza finanțarea și voința politică — dar, de fapt, chiar așa ar trebui.

Text scris de James Temple

Este din ce în ce mai probabil ca pandemia coronavirus să reducă emisiile globale de gaze cu efect de seră în 2020, pe măsură ce îngrijorarea legată de sănătatea publică face ca avioanele să rămână la sol și reduce comerțul internațional.

Însă ar fi o greșeală să presupunem că răspândirea rapidă a virusului, care a ucis deja mii de oameni și a forțat milioane de oameni să stea în carantină, va reduce semnificativ pericolele schimbărilor climatice.

Ca și în cazurile rare în care poluarea mondială cu dioxid de carbon a scăzut în trecut, ca urmare a șocurilor economice, bolilor și războaielor anterioare, emisiile vor crește probabil din nou de îndată ce economia se va relansa. Între timp, dacă virusul duce la o pandemie globală și la o prăbușire economică, ar putea cu ușurință să reducă finanțarea și voința politică dedicate eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

De fapt, având în vedere pericolele grave și imediate pentru sănătatea publică, ar trebui, în mod categoric, să dedicăm cea mai mare parte a atenției și resurselor noastre internaționale izbucnirii epidemiei actuale.

Cu toate acestea, teama este că acest coronavirus foarte contagios ar putea complica provocările schimbărilor climatice — care prezintă, în sine, amenințări serioase și pe termen lung— într-un moment în care era esențial să facem pași rapizi în această direcție.

Există mai multe modalități care acest lucru se poate întâmpla:

  • În cazul în care piețele de capital se blochează, va deveni extrem de dificil pentru întreprinderi să asigure finanțarea necesară pentru a avansa cu orice proiecte curente, privind energia solară, energia eoliană și energia din surse regenerabile, cu atât mai puțin să propună altele noi.
  • Prețurile petrolului pe plan mondial au scăzut la un nivel istoric, determinat de războiul prețurilor dintre Rusia și Arabia Saudită, precum și de îngrijorările legate de coronavirus. Combustibilul ieftin ar putea face ca vehiculele electrice, deja mai scumpe, să fie mai greu de vândut consumatorilor. Acesta este motivul pentru care, luni, acțiunile Tesla s-au prăbușit.
  • China produce o mare parte dintre panourile solare, turbinele eoliene, și bateriile litiu-ion din lume; baterii care alimentează vehicule electrice și proiecte de stocare în rețea. Companiile au declarat deja că se luptă cu problemele de achiziții, precum și cu scăderea producției și a livrărilor, ceea ce, mai departe, a încetinit unele proiecte din domeniul surselor regenerabile de energie în străinătate. Orice limitare a comerțului cu statul de unde a pornit răspândirea virusului, pe care unii membri ai administrației Trump o cer, nu va face decât să perturbe și mai mult acest lanț al furnizării de energie curată și rețelele de distribuție.
  • Temerile medicale și financiare tot mai mari ar putea, de asemenea, să deturneze atenția publică de la problemă. Schimbările climatice au devenit o prioritate din ce în ce mai mare pentru alegătorii obișnuiți în ultimii ani, precum și motivația care stă la baza unei mișcări activiste în rândul tinerilor din întreaga lume, care exercită presiuni asupra politicienilor pentru a lua măsuri serioase. Însă în mijlocul unei recesiuni economice și al unei crize a sănătății publice, este de înțeles dacă oamenii se vor concentra mai mult asupra preocupărilor imediate în materie de sănătate și asupra chestiunilor legate de propria situație financiară — și anume locurile lor de muncă, fondul de economii pentru pensii și casele lor. Pericolele pe termen lung ale schimbărilor climatice ar putea trece în plan secundar.

În plus, există și câteva elemente care compensează această situație.

Scăderea susținută a prețului petrolului ar putea face ca investițiile pe termen lung în energie curată să devină mai atractive pentru marii jucători din domeniul energiei, cum a declarat un analist al Eurasia Group pentru Axios. Și poate că anumite state vor răspunde unei crize economice cu scheme de stimulare care pompează bani în energia curată și adaptarea la schimbările climatice.

Unii au sugerat, de asemenea, că virusul fatal ar putea duce la schimbări de durată în comportamentele care generează emisii ridicate de dioxid de carbon, dacă oamenii se vor teme în continuare de zboruri și nave de croazieră sau dacă ajung să prefere lucrul la distanță și conferințele virtuale. Sau ca reacțiile noastre rapide în fața unui pericol iminent, arată că, în realitate, putem face tipurile de schimbări la nivel de societate cerute de schimbările climatice.

Gernot Wagner, profesor asociat în Departamentul de studii de mediu al Universității din New York, declară în schimb că majoritatea riscurilor merg împotriva progresului în domeniul schimbărilor climatice acum — și că ar trebui să fim foarte atenți la orice învățături mai mari pe care le reținem din acest moment. 

„Emisiile din China sunt reduse deoarece economia s-a oprit și oamenii mor, iar oamenii săraci nu pot obține medicamente și alimente,” spune profesorul Gernot Wagner. „Aceasta nu este o analogie pentru modul în care dorim să reducem emisiile generate de schimbările climatice”

Într-adevăr, scopul combaterii încălzirii globale este evitarea suferinței și morții la scară largă. Prin urmare, este important să reținem, pe măsură ce estimăm consecințele pe termen lung ale răspândirii coronavirus, că efectele pe termen scurt sunt clare: mulți, mulți oameni se vor îmbolnavi și vor muri.

Este indiscutabil un lucru rău. Iar încetinirea epidemiei și asigurarea serviciilor de îngrijire adecvate trebuie să fie prioritatea noastră cea mai mare în acest moment.

Acest articol a fost tradus de Fabiana Gîlcă. Sursa: technologyreview.com – articolul original a fost publicat pe 9.03.2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *