Sursa: Aljazeera.com
Text scris de: Nick Clark
Acum o săptămână sau două, am primit un mesaj de la fratele meu, în care-mi spunea să merg afară și să mă uit în sus. Și mare mi-a fost mirarea să văd pe cerul nopții un dans incredibil între semilună și Venus, cea mai luminoasă dintre planete, strălucind la peste 40 de milioane de kilometri depărtare.
Un peisaj absolut spectaculos, chiar și dintr-un oraș sufocat de lumini stradale, un moment discret de minunare în aceste vremuri tulburi.
Și mi-a venit în minte un citat al faimosului astronom Carl Sagan. Descria o fotografie făcută de nava spațială Voyager 1 în 1990, în timp ce se îndrepta către regiunile exterioare ale sistemului solar. Acolo, abia perceptibil în spațiul imens, se afla un punct de un albastru pal, o particulă singuratică. Era Planeta Pământ.
„Uită-te încă o dată la acel punct. El reprezintă locul în care suntem acum. Acel punct este casa noastră. Aceia suntem noi”, a scris Sagan. „În punctul acela și-au trăit sau își trăiesc viața toți cei pe care îi iubești, toți cei pe care-i cunoști, toți cei despre care ai auzit, fiecare ființă umană care a existat vreodată.”
Cuvintele lui Sagan reprezintă un tratat scurt și profund cu privire la faptul că avem o șansă unică pe această planetă unică. În timp ce îngropăm mii de morți care au suferit de COVID-19, nu avem timp să predicăm despre cum ar trebui să trăim. Dar vom avea foarte curând ocazia să luăm toate lecțiile învățate în urma acestei crize și să acționăm în consecință.
„Pământul este singura lume cunoscută până acum care poate să găzduiască viață”, a mai scris Sagan. „Nu există niciun alt loc către care specia noastră ar putea să migreze… Ne place sau nu, pentru moment, Pământul este singura opțiune pe care o avem.”
Iar acum, această opțiune este amenințată de ceva ce noi am creat, o criză care a făcut totul, mai puțin să oprească Pământul să se învârtă în jurul axei sale. Trăim vremuri înfricoșătoare, de-abia ne vine să credem că sunt reale.
Se presupune că boala COVID-19 își are originea într-o piață de animale din China. Aceste locuri reprezintă mediul propice pentru astfel de boli, alimentate de comerțul ilegal cu viață sălbatică. Într-un interviu pe care i l-a acordat publicației The Guardian, Inger Andersen, directorul de mediu al Națiunilor Unite, a declarat: „Până acum, nu au existat niciodată atât de multe ocazii pentru ca patogenii să se transmită de la animalele sălbatice și domestice la oameni.”
China a interzis acum piețele cu animale vii. Însă este imperios necesar ca acest lucru să se mențină și tot restul lumii să ia exemplu.
Ce oportunități ne aduce tragedia
Acesta ar putea reprezenta un punct de cotitură în multe aspecte.
- Avem parte în aceste momente de un experiment incredibil, neintenționat și la o scară imensă, în ceea ce privește emisiile globale. Pandemia a închis activitatea industrială și zborurile, a redus la minimum noxele provocate de țevile de eșapament ale mașinilor și a diminuat poluarea în orașele noastre. Tocmai această poluare este cea care a creat, în timp, un lung șir de afecțiuni respiratorii și care acum face ca milioane de oameni să fie vulnerabili la cele mai grave efecte ale coronavirusului.
- Brusc însă, aerul pe care-l respirăm este mai curat decât a fost în ultimii zeci de ani. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Stanford, se pare că în China scăderea substanțelor poluante din aer ar fi salvat, în decurs de două luni, viața a peste 4.000 de copii sub cinci ani și 73.000 de adulți peste 70 de ani.
- Emisiile de CO2 au scăzut – numai emisiile industriale din China au scăzut cu 13,5% în ianuarie-februarie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acestea sunt cele mai mici rezultate din ianuarie 1990, prima perioadă din care datează rezultatele înregistrate de agenția de știri Reuters.
Însă de îndată ce pandemia se va termina, economiile vor fi nevoite să se reconstruiască. În mod normal, după un declin, cum a fost criza financiară din 2008, urmează o creștere bruscă a emisiilor, pe măsură ce fiecare țară încearcă să-și pună pe picioare economia. În mod foarte probabil, la fel se va întâmpla și acum.
Izbucnirea virusului a arătat că guvernele pot lua măsuri urgente și radicale pentru a combate un pericol real și prezent. Problema este că pericolele pe care le prezintă criza climatică par prea îndepărtate pentru a conta, în special pentru politicieni. Dar dacă ni se pare că situația COVID-19 este gravă, încă nu am văzut nimic: pe termen lung, efectele crizei climatice vor fi mult mai grave.
În plină tragedie, am avut șansa să tragem în piept un aer al unui viitor mai curat și mai sigur. De îndată ce pandemia se va sfârși, nu va mai exista niciun alt moment mai bun să punem în mișcare rotițele energiei regenerabile și să atacăm provocarea tehnologică a conservării energiei la scară largă în perioadele când vântul nu bate și soarele nu strălucește. Sau ne vor îndrepta orbește către o altă criză globală, de departe mai violentă decât cea provocată de coronavirus.
Despre mediu, în jurul lumii
1. Cea mai mare conferință pe tema biodiversității din ultimii zece ani a fost anulată din cauza COVID-19, însă acest lucru nu l-a oprit pe directorul de biodiversitate al Națiunilor Unite să ceară interzicerea piețelor cu animale sălbatice.
2. Pământul online. Tinerii se mobilizează în online sub umbrela hashtagurilor #ClimateStrikeOnline și #DigitalStrike (#GrevaClimatuluiOnline #GrevaDigitală), postând fotografii ale grevelor lor climatice pe timp de izolare. Fridays for the Future (Vinerea pentru viitor) a lansat, de asemenea, Convorbiri pentru Viitor, webinare săptămânale cu oameni de știință, jurnaliști și activiști.
3. Un articol din arhivă – una dintre cele mai spectaculoase locații – îndepărtatele Insule Lofoten din Norvegia și migrarea anuală a codului amenințată de schimbările climatice.
4. Și o poveste veselă despre îmblânzirea măcăleandrului.
Cuvânt de final
Atitudinea noastră, importanța imaginară pe care ne-am dat-o, iluzia că am avea cine știe ce loc privilegiat în Univers sunt puse acum la îndoială. Planeta noastră este o părticică singuratică în imensul întuneric cosmic. În anonimatul nostru, nu există niciun indiciu că ajutorul va veni din altă parte ca să ne salveze de noi înșine.”
Carl Sagan
Acest articol a fost tradus de Mihaela Alexandrescu. Sursa: aljazeera.com – articolul original a fost publicat pe 15.04.2020.