Categorii
Expoziția de articole

COVID-19: nivelurile de dioxid de azot deasupra Chinei

Sursa: ESA.int

Datele recente au arătat o scădere a poluării aerului în nordul Italiei, coincizând cu închiderea frontierelor naționale pentru a preveni răspândirea coronavirusului (COVID-19). Această nouă hartă arată variația concentrațiilor de dioxid de azot în China din decembrie până în martie – datorită instrumentului Tropomi de pe satelitul Copernicus Sentinel-5P.

Pe măsură ce știrile despre coronavirus au apărut în provincia Hubei, China, la sfârșitul lunii decembrie 2019, au fost adoptate măsuri mai stricte. Ca urmare, până la sfârșitul lunii ianuarie, fabricile au fost închise și străzile au fost golite, deoarece autoritățile chineze au interzis activitățile zilnice pentru a opri răspândirea bolii.

Aceasta a dus la reducerea dramatică a concentrațiilor de dioxid de azot eliberate de centralele electrice, de instalațiile industriale și de vehicule la sfarsitul lunii ianuarie și în februarie în toate orașele mari. Scăderea concentrațiilor a coincis și cu sărbătorile de Anul Nou Lunar când se observă in mod obișnuit o scădere a concentrațiilor în fiecare an.

Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) a observat o scădere a particulelor fine – unul dintre cei mai importanți poluanți ai aerului – în februarie 2020, comparativ cu ultimii trei ani. Combinând observațiile prin satelit cu modele computerizate detaliate ale atmosferei, studiile lor au indicat o reducere cu aproximativ 20-30% a particulelor de suprafață pe îndinderi mari din China.

Emisiile de dioxid de azot deasupra China

Pe măsură ce epidemia de coronavirus încetinește în China, multe provincii și-au redus nivelul de răspuns la situații de urgență. Școlile, fabricile și alte spații publice încep să se redeschidă, iar lucrătorii se întorc treptat la locul de muncă.

Această animație, folosind date din satelitul Copernicus Sentinel-5P, arată concentrațiile de dioxid de azot din 20 decembrie 2019 până la 16 martie 2020 – folosind o medie a mișcării în 10 zile. Scăderea concentrațiilor la sfârșitul lunii ianuarie este vizibilă și coincide cu începerea carantinei la nivel național, iar de la începutul lunii martie, nivelurile de dioxid de azot au început să crească.

Josef Aschbacher, directorul ESA al programelor de observare a Pământului, spune:

„Sateliții oferă un punct de vedere unic pentru a monitoriza sănătatea planetei noastre. Sentinel-5P este unul dintre cei șapte sateliți Copernicus aflați pe orbită astăzi. În prezent, oferă cele mai precise măsurători ale dioxidului de azot și a altor reziduuri de gaze din spațiu.

Întrucât dioxidul de azot este produs în principal de trafic și fabrici, este un indicator de nivel 1 al activității industriale la nivel mondial. Ceea ce este clar vizibil o reducere semnificativă a nivelului de dioxid de azot în China, cauzată de o activitate redusă datorată restricțiilor COVID-19, dar și Anul Nou Chinezesc în ianuarie.”

Josef Aschbacher

Continuă: „Programul Copernicus este un exemplu perfect al modului în care spațiul servește toți cetățenii europeni prin combinarea forței politice a UE cu excelența tehnică a ESA.”

Bringing air pollution into focus

Claus Zehner, managerul misiunii Copernicus Sentinel-5P al ESA, comentează:

„Cu siguranță putem atribui o parte din reducerea concentrației de dioxid de azot impactului coronavirusului. În prezent, se observă o reducere de 40% deasupra orașelor chineze, însă acestea sunt doar estimări brute, întrucât vremea are și ea un impact asupra emisiilor.”

„Realizăm o analiză științifică detaliată care va oferi în curând mai multe informații și rezultate cuantificate în săptămânile și lunile următoare.”

Claus Zehner

Misiunea Copernicus Sentinel-5 Precursor, cunoscută și sub numele de Sentinel-5P, este dedicată monitorizării poluării aerului prin măsurarea unei multitudini de reziduuri de gaze și aerosoli care afectează aerul pe care îl respirăm.

Acest articol a fost tradus de Alexandra Marcu. Sursa: ESA.intarticolul original a fost publicat pe 19.03.2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *