Sursa: cnbc.com
Articol scris de Catherine Clifford
Cu toate că blocajele pe plan social și economic din cauza COVID-19 în multe țări din lume au însemnat o pauză temporară de la unele dintre cele mai evidente efecte asupra mediului din China până în Veneția, Italia, faptul că aproape toată atenția lumii s-a îndreptat asupra virusului a însemnat și că mai puțină atenție se îndreaptă asupra schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, conform lui Bill Gates, pe termen lung, eforturile de a ține sub control pandemia provocată de coronavirus vor facilita lupta împotriva schimbărilor climatice.
Cum?
„Acea idee a inovației și a științei și a lumii întregi care lucrează împreună este o idee perfect comună între aceste două probleme și nu cred că va însemna un pas înapoi pentru climă”, a declarat Gates în timpul unei conversații transmise în direct, pe 24 martie, împreună cu Chris Anderson, moderatorul videoconferințelor TED.
Cooperarea pe care Gates o observă la nivel global în comunitatea științifică este încurajatoare, spune el.
„În ceea ce privește partea științifică și partea care implică schimbul de date, putem observa cât de bine se desfășoară această cooperare”, i-a mai spus Gates lui Anderson.
Gates, care a renunțat pe 13 martie la pozițiile pe care le ocupa în cadrul companiilor Microsoft și Berkshire Hathaway, a anunțat în luna februarie că Fundația Bill & Melinda Gates contribuie cu 100 de milioane de dolari la inițiativele globale de combatere a COVID-19.
Bill Gates i-a spus lui Anderson că el este „un optimist convins” atunci când vine vorba de ceea ce pot face oamenii de știință atunci când lucrează împreună, chiar și când este vorba de o pandemie.
„Cantitatea de inovații, modul în care ne putem conecta și lucra împreună. Da, sunt extrem de optimist în aceste privințe”, i-a mai spus Gates lui Anderson. „Îmi iubesc munca pentru că văd tot timpul progrese în abordarea acestor boli. Acum trebuie să ne concentrăm atenția asupra acesteia… Dar, știi, pentru mine mesajul acestei situații – deși foarte sobru când ne confruntăm cu această epidemie –, pentru că sunt foarte pozitiv, așa cum știi, este că ne va aduce mai aproape. O să ieșim din asta și apoi ne vom pregăti pentru următoarea epidemie.”
Bill Gates
Cu toate acestea, nu toată lumea este așa sigură că după încheierea pandemiei de COVID-19 comunitatea globală va aplica ceea ce a învățat în timpul ei ca un răspuns la problemele climei.
„COVID-19 poate să ofere unele beneficii climatice pe termen scurt prin reducerea consumului de energie, sau chiar și pe termen lung dacă stimulii economici se vor corela cu obiectivele climatice – sau dacă oamenii se vor obișnui să lucreze de acasă și vor folosi mai puțin combustibil în viitor”, a declarat într-un editorial publicat vineri de Foreign Policy Jason Bordoff, fost director al Consiliului de Securitate Națională al SUA și asistent special al președintelui Barack Obama. „Cu toate acestea, orice beneficiu climatic adus de criza COVID-19 poate fi trecător și neglijabil”, a mai spus el.
În schimb, problema cu ținerea sub control a pandemiei indică faptul că rezolvarea problemelor climatice este practic imposibilă. Bordoff, care este acum și profesor și fondator al Centrului pentru Politici Energetice Globale la Școala de Afaceri Publice și Internaționale a Universității Columbia, a mai declarat că „pandemia este doar o reamintire a cât de dificilă este problema schimbărilor climatice, deoarece necesită acțiune colectivă, înțelegere și acceptare publică, dar și decarbonizarea mixului energetic, în timp ce susținem creșterea economică și utilizarea energiei în întreaga lume.”
Acest articol a fost tradus de Maria Sitescu. Sursa: CNBC.com – articolul original a fost publicat pe 31.03.2020